Óriásplakát kiállítás a Városháza Parkban!

November 25-től ismét óriásplakátokon köszönnek vissza a legjobb 100 szavas történetek Budapesten a Városháza Parkban! Idén 23 illusztrációt állítunk ki, amihez jó barangolást kívánunk. Várunk titeket sok szeretettel egészen december 13-ig Budapest közepén!

mindspace logoBudapest logoPlagio logo

Mi ez az egész?

A 100 szóban Budapest egy olyan történetíró pályázat, ami városlakóknak és nem városlakóknak egyaránt szól. Nem sok szabály van: a beküldött történetek legfeljebb 100 szóból állhatnak és valamilyen módon Budapestről kell szólniuk. 2021-ben 2000 történetet kaptunk tőletek, ez azt jelenti, hogy az elmúlt 8 évben több, mint 10 000 történet érkezett be hozzánk! A POKET kiskönyvek már kaphatóak az automatákban, amelyben a 23 illusztráció is megtalálható.

 
 
A pályázatról bővebben →

Legjobb 12

Vidéki rokon
7427
Ilonka néni
7441
Nincsenek itt oroszok
7452
Csak szeretet
7454
Macskamelódia
7930
100 év Budapest
8032
Formanyomtatvány
8105
Egy tér visszahódítása
8345
Pesti hölgyek
7183
Szuterén
7213
Miért nem lettem venezuelai állampolgár?
7255
A tűz nem játék
7267
Nyár a Margitszigeten
7372

Gyakori kérdések

Mi a célunk a pályázattal?
A pályázat szeretné elősegíteni a kulturális és tudatos részvételt a város életében, és irodalmi szövegekkel és illusztrációkkal színesíteni a köztereket. Érdekel minket, mi a története a ma emberének Budapestről.
Ki vehet részt a pályázaton?
A pályázaton részt vehet bárki, aki magyar nyelven meg tudja fogalmazni maximum 100 szavas írását, kivéve a Mindspace munkatársait.
Kik olvassák el a beérkezett műveket?
A történeteket először előszürjük. A legjobbak ezután kerülnek a zsűrihez, és ők döntenek arról, melyik a legjobb 100 történet, illetve melyik a legjobb 12. Az első három helyezettről és a legjobb 18 év alatti kategória győzteseit is ők választják ki.
Milyen módon biztosítják a pályázat anonimitását?
A Mindspace munkatársainak és a zsűrinek nincs hozzáférése a pályázók személyes adataihoz. A kiválasztás során az interneten beérkező műveket egy olyan szoftveren keresztül olvassák el, amely csak a történetet és egy hozzá tartozó azonosítót mutat.
Hogy lehet jelentkezni?
A történeteket itt a www.100szobanbudapest.hu oldalon, a "Küldd el a történetedet!" menüpontra kattintva lehet beküldeni.
Mik a nyeremények?
Az első helyezett 100 000 forint, a második helyezett 75 000 forint, a harmadik helyezett pedig 50 000 forint pénjutalomban részesül. A 18 év alatti kategória győztesét külön díjazzuk. A legjobb 23 írást kortárs magyar grafikusok illusztrálják, amelyeket a város 23 kerületében állítunk majd ki.
Hol jelennek meg a történetek?
A legjobb 100 történet és a 23 illusztráció elérhető lesz különböző médiafelületeken, köztereken, itt a honlapon és egy POKET zsebkönyv formájában is megjelennek majd.
Szavaknak számítanak-e az igekötők és a névelők?
Igen.
Az írásjelek is szavaknak számítanak?
Nem.
A cím is beleszámít a 100 szóba?
Nem.
A történet állhat kevesebb mint 100 szóból?
Igen.
Mit jelent az, hogy a történetnek szigorúan kiadatlannak kell lennie?
Olyan történeteket várunk, amelyek első alkalommal ezen a pályázaton jelennek meg.
Mit jelent az, hogy a történet eredeti legyen?
Erősen ajánlott, hogy a történet írója egyben beküldője is legyen. Azaz ne más tollával ékeskedjünk, hanem inkább sajátunkkal.
Mit jelent az, hogy a történet témája kapcsolódjon Budapesthez?
A történet bárhogy, és nem viccelünk, tényleg bárhogy kapcsolódhat Budapesthez. A zsűri a lehető legtágabb értelemben kezeli ezt a feltételt. Olyannyira, hogy ha az olvasónak már van egy olyan gyanúja a mű olvasása után, hogy ez nem lehet, hogy....? Akkor már minden rendben.
Miért nem kell az online beküldési felületen álnevet használni?
A rendszer automatikusan generál egy számot a beküldött történethez. Csak ezt a számot látják a zsűritagok, amikor olvassák a történeteket. A beküldő adatait, csak mi szervezők tudjuk, és nem mondjuk el senkinek.
Egy pályázó csak egy történetet küldhet be?
Egy pályázó maximum 5 történetet küldhet be.
Milyen módon értesítik a kiválasztott a nyerteseket?
A nyerteseket emailben értesítjük majd ki november elején.
Milyen módon lehet kapcsolatba lépni a „100 szóban Budapest”-tel hiba esetén, vagy személyes adatok megváltoztatásával kapcsolatban?
A szervezők e-mail címe: info@100szobanbudapest.hu. Ezen az e-mail címen igyekszünk minden kérdésedre választ adni.
Milyen felületeken jelenhet még meg a történet a szervezők által?
A pályázaton való részvétellel a jelentkezők automatikusan átruházzák a felhasználói jogot a szervezőkre. A szervezők az írásokat bármilyen formában kiadhatják, kiállíthatják, terjeszthetik vagy másholhatják, bármiféle anyagi vagy egyéb juttatás nélkül.