Rólunk

Neked mi a történeted?

Budapest mára igazi nagyvárossá vált, ahol minden percben, mindenhol történik valami. A képeslapok és a prospektusok leírásai mögött mi, budapestiek hétköznapi történetek millióit éljük át. A Mindspace ezekre a történetekre kíváncsi: legyen szó örömről vagy bánatról, meglepetésről vagy rutinról. A pályázóknak mindössze két szabályt kell betartaniuk: történeteik nem lehetnek hosszabbak 100 szónál, és valamilyen módon Budapesthez kell kapcsolódniuk. A legjobb három történetíró pénzjutalmat kap és külön díjazzuk a 18 év alatti kategória győztesét; a legjobb 100 történet pedig megjelenik egy kötetben. A könyv idén is elérhető a POKET automatákban és az interneten. A pályázat együttműködő partnere Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand Nonprofit Zrt., akikkel már nyolcadik éve dolgozunk együtt azon, hogy minél több történet szülessen a fővárosról.

A szervező és az ötletgazda: a Mindspace és a Plagio

Az ötlet eredetileg a chilei Plagio csapat tagjainak fejéből pattant ki. Velük Santiagóban találkozott a Mindspace csapata, így honosodott meg itthon is ez a köztörténet. A kezdeményezés Chile legfontosabb irodalmi pályázatává nőtte ki magát az elmúlt 20 évben, és mára a félmilliót is meghaladja a beküldött történetek száma. A Mindspace egy nonprofit szervezet, amely többek között városi játékokat, kulturális és szakmai eseményeket szervez. Ilyen a 100 szóban Budapest pályázat is. Valami olyan, amitől egy kicsit más élmény lesz erre járni, itt lakni vagy alkotni.

Fő célunk

Az alapgondolat a budapesti pályázat esetében is az, hogy az irodalom és a városi lét összefonódjon, széles közönséget ösztönözzünk írásra, és hogy a napi közlekedés során az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak az irodalomra. A pályázat lehetőséget ad arra, hogy megismerjük milyen is egy formanyomtatvány, újra gyúrjuk a Rákóczi teret, belepillanthassunk a 73-as troli mindennapjaiba, megismerhessük többek között Ilonka néni, szívszorító életét és kiderüljön végre, hogy Mancika miként rántotta le Jucika csipkés női alsóját a Margit-szigeten.

100 szóban Budapest 2020

A pályázat 2020-ban rendhagyó módon szeptemberben került kiírásra. A versenyzőknek mindössze 1 hónapjuk volt beküldeni az írásaikat, az eredményhirdetés pedig október helyett november 17-én volt Budapest születésnapján. Ez az év azért is speciális volt, mert a CAFe Budapest fesztiválra készült egy extra előadás, amelyben a zsűritagok Boncsér Sára színésznő, Szabó Benedek zenész és Závada Péter közreműködtek. A történeteket nagyzenekari kisérettel adta elő Boncsér Sára és Bárnai Péter. A zenekar tagjai: Ajtai Péter, Szelevényi Ákos, Czitrom Ádám, Miklós Szilveszter és Cseke Dániel voltak.

Van a Margit szigeten egy régi ásványvíz palackozó üzem, ahol már régóta nem palackoznak semmit. Ott van a város közepén és mégis mindig csend van, senki nem használja. Szinte adja magát a helyszín, hogy az ember kiszakadjon a hétköznapokból, és a nagy üvegablakokon keresztül más perspektívából tekintsen rá erre a nyüzsgő városra. Valahogy úgy, ahogy Arany János is tette a Tölgyek alatt, az itt eltöltött nyarai során. Az alapkoncepció szerint a nézők egy gyógyüdülésre érkeztek a régi palackozóba. Ezt a hangulatot szerettük volna erősíteni, és egy olyan atmoszférát teremteni ahol a néző picit megpihenhet. Növényekkel és nyugágyakkal rendeztük be a hatalmas teret, és a nagy fehér falfelületeket pedig diákkal vetítettük meg.